Molenaarslexicon


Yves Coutant. Lexique technique du moulin dans le nord de la zone picarde du XIIIe au XVIIIe siècle.

Yves Coutant, geboren in 1944, behaalde een diploma Romaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven en een doctoraat in de geschiedenis aan de Universiteit Charles de Gaulle, Lille III. Naast een lange carrière als leraar aan een middelbare school in Kortrijk, was hij docent middeleeuws picardisch aan de Universiteit van Lille III.

Hij is de auteur van verschillende boeken, uitgegeven in het Frans, Engels en Nederlands, over de geschiedenis van de molen. Hij is erelid van de International Molinological Society en ondervoorzitter van Molenzorg Vlaanderen.

Een immense lexicale schat

Door de woordenschat te bestuderen van molenaars, timmerlieden en smeden van weleer, die actief waren in het noorden van het Picardisch sprekend gebied, bewaart de auteur een immense lexicale schat, des te belangrijker omdat de regio altijd bekend is geweest om zijn productie van meel en olie.

Dit lexicon is een essentiële aanvulling op traditionele woordenboeken die niet erg begaan zijn met technische woordenschat: meer dan twintig procent van de definities of woorden is nieuw. De duidelijke en nauwkeurige definities, de voorbeelden, zo divers en gedetailleerd als mogelijk, evenals de talrijke illustraties zullen niet alleen de specialist in molens interesseren, maar elke onderzoeker die in de archieven wordt geconfronteerd met technische teksten. Door de verschillende artikelen in dit lexicon ontstaat een nieuw beeld van de molen, een beeld dat we door de eeuwen heen zien evolueren en dat onze bewondering afdwingt. Hier is eindelijk een lexicon dat een stem geeft aan handarbeiders: door de eeuwen heen hebben ze de mens bevrijd van het zwaarste werk en indirect de ontwikkeling van de geest vergemakkelijkt.

LexiqueMoulins.pdf